Hoofdluizen en neten, wat zijn dat?

Hoofdluizen zijn krabachtige parasieten die op de hoofdhuid kunnen voorkomen. Hoofdluizen komen vrij algemeen op scholen voor, zijn erg besmettelijk en kunnen soms zorgen voor echte epidemieën. Het hebben van hoofdluis wijst niet op slechte hygiëne, zoals soms wordt verondersteld.

De luizen klimmen met kleine klauwtjes van de ene haar op de andere en springen of vliegen dus niet. Dit klimmen gaat betrekkelijk snel, dus bij nauw contact tussen twee personen kunnen de luizen ‘overstappen’. Ook kunnen luizen via kleding (jassen, mutsen etc.) van de ene persoon naar de ander worden overgebracht.

Luizen leven van bloed dat zij opzuigen uit de hoofdhuid. Gemiddeld ‘drinkt’ de luis 3 tot 6 keer per dag. Wanneer de luis de hoofdhuid niet regelmatig kan bezoeken verhongert hij en sterft. De bijtplaatsen kunnen flink jeuken. Jeuk is daarom vaak het eerste teken van een luizenbesmetting op het behaarde hoofd.

De luizen plakken hun eieren tegen de haarschacht aan. De eieren worden neten genoemd. Na 8 dagen komen de kleine luizen uit het ei en zijn vervolgens na ca. 10 dagen geslachtsrijp. Een luis is in staat ongeveer 6 neten per dag te produceren. Het aantal luizen per geïnfecteerd hoofd is meestal niet heel erg groot (ongeveer 20), wel kunnen veel neten aanwezig zijn!

Wat zijn de verschijnselen?

De belangrijkste klacht bij hoofdluis is jeuk die ontstaat door het speeksel van de luizen dat in de huid wordt gebracht tijdens het bloedzuigen. Wanneer de jeuk leidt tot krabben kunnen wondjes ontstaan die op hun beurt weer door bacteriën kunnen worden geïnfecteerd. Dit kan leiden tot pijnlijke ontstekingen.

Er zijn twee behandelmethodes die geadviseerd worden als u luizen constateert.

Nat kammen:
Bij de eerste behandelmethode wordt geen gebruik gemaakt van een antiluizenshampoo of -lotion, maar dient u het haar nat te maken met water (en eventueel crèmespoeling) en het haar goed te kammen met een metalen netenkam om de luizen en neten uit het haar te kammen. De eitjes van de luis (neten) zitten echter vast met een lijmbandje aan het haar, waardoor deze, ook met een netenkam, lastig te verwijderen zijn. Niet verwijderde neten vormen een bron van herbesmetting, het is dus belangrijk deze goed te verwijderen.

Niet alleen degene bij wie hoofdluis geconstateerd is moet dagelijks grondig gekamd worden. Ook de overige gezinsleden en omgeving moeten 14 dagen lang goed gecontroleerd worden op de aanwezigheid van hoofdluis.

Kammen èn behandelen met een product dat malathion bevat:
 
Stap 1: Het doden van luizen én neten met met een product dat malathion bevat.
Gebruik: Het beste is een paar uur vóór het slapen gaan de lotion aan te brengen op droog haar. Laat het daarna vanzelf drogen. Na 12 uur het haar wassen met een gewone shampoo. De behandeling na zeven dagen herhalen.

Stap 2: Het losweken van neten.
Aangezien neten een bron van herbesmetting kunnen zijn is het erg belangrijk dat ze verwijderd worden. Neten zitten stevig vast aan het haar met een 'bandje' van hardnekkige lijmstof.
Priolox Spoeling is speciaal ontwikkeld voor het afbreken van deze lijmlaag en vergemakkelijkt zo het uitkammen van neten.
Gebruik: Breng na de behandeling met een product dat malathion bevat (Prioderm Lotion of Prioderm Shampoo) de Priolox Spoeling op het haar aan, daarna inmasseren en 10 minuten laten inwerken. Kam het haar vervolgens met de netenkam, zie stap 3.

Stap 3: Het uitkammen met een netenkam.
Met de metalen tanden van de netenkam kamt u neten en luizen uit de haren. De neten kunnen het beste uit het haar gekamd worden nádat de inwerktijd van Priolox Spoeling verstreken is maar vóórdat de haren worden uitgespoeld. Met de spoeling in de haren gaat het kammen veel makkelijker.
 
Kam het haar lok voor lok vanaf de hoofdhuid naar het einde van de lok. Spoel daarna de kam schoon met heet water. Bij dun haar kunt u voor het kammen een verbandgaasje tussen de tanden van de kam schuiven. Hierdoor krijgt u meer grip op de neten. Het is verstandig na het kammen de kam gedurende 5 minuten uit te koken, te desinfecteren met 70% alcohol of 30 minuten in een dichtgeknoopt kussensloop in een hete wasdroger te stoppen.

CONTROLELIJST

“Hoofdluisbehandeling thuis”

  1. Controleer het hele gezin en behandel gelijktijdig alle gezinsleden waarbij luizen of levende neten zijn geconstateerd.
  2. Een controle kan het beste gebeuren met een luizenkam. Let vooral op haar achter de oren, op de kruin, in de nek en onder de pony.
  3. Reinig na iedere controle de kam grondig, om te voorkomen dat u de hoofdluis overbrengt.
  4. Behandel de luis effectief. Gebruik hiervoor een geregistreerd middel dat de luizen en de neten doodt.
  5. Na de behandeling met een luizendodend middel kunt u het haar behandelen met azijnoplossing(4 kopjes water en 1 kopje azijn), die de neten losweekt en het uitkammen van de neten gemakkelijker maakt.
  6. Met een heel fijne kam met metalen tanden, de netenkam, kamt u de neten uit het haar.
  7. Op de dag dat u behandelt moeten ook kleding, beddengoed, knuffels, kammen en borstels, haarspeldjes en -elastiekjes grondig gereinigd worden. Dit kan door wassen op een temperatuur van minimaal 60°C, of laten stomen, of een week in een goed gesloten plastic zak laten staan of 24 uur in de diepvries. Verder het huis, de meubels en de banken in de auto grondig stofzuigen en de stofzuigerzak weggooien.
  8. Waarschuw ouders van vriendjes en vriendinnetjes, denk ook aan opa’s en oma’s, oppasouders, crèche, NSO, sportverenigingen en logees.
  9. Het is verstandig de hele behandeling na een week te herhalen en gedurende 14 dagen het haar dagelijks te kammen met een luizenkam.
  10. Nadat de hoofdluis verdwenen is, is het verstandig om de controle minimaal iedere week te herhalen.

© CBS De Gantel

×